Vigtigt, at husene ikke bliver for tætte

Refseth Bygg AS har valgt træfiberisolering i to- og firemandsboligerne, som sættes op i Soknedal.

Udgivet: 4. marts 2016    

SOKNEDAL, NORGE: Siden de første tømmerhuse blev bygget for flere hundrede år siden, har der frem til i dag været fokus på at få boligerne så tætte som muligt. Nu er branchen kommet til et punkt, hvor flere mener, at husene er for tætte.

Seks lejligheder er under opførelse i boligkvarteret Fagerlia i Soknedal (Norge). Refseth Bygg AS står for byggeriet. De har valgt træmateriale i husene med to og fire lejligheder, som sættes op. «Træfiberhuset» er det første af sin art i amtet.

Træfiberhuset kommer fra leverandøren Hunton, som ikke bare har træværk i vægge og konstruktion, men også som isolering i sine huse. Dette for at give byggeriet åndeegenskaber.

 

– Mange huse er nu helt tætte. Det er ikke godt hverken for huset eller dem, som skal bo i det, siger Johannes Nilsson – regionschef for Hunton i Midt-Norge.

Han besøgte Fagerlia, hvor Refseth Bygg AS har otte tømrere i aktion. Der er indslag som glava og plastik skiftet ud med træfiber, vindtæt plade og «dampbremse». Sidstnævnte er en dug med åndeegenskaber, som hæftes på indersiden før lægtning. Gennem denne dug bliver træfiber-isoleringen sprøjtet ind.

Skal stå sig godt

-Vi ved, at rent træ står sig godt. Det er de gamle tømmerhuse et bevis på. Vi ønsker, at husene, som bygges i dag. skal have lige lang levetid. Derfor har vi valgt en homogen træfiberløsning fra væg til tag. Til sidst kommer dugen på indersiden. Det er den inderste del fra vores system, sier Nilsson.

 

Daglig leder Roger Refseth i Refseth Bygg AS, som er forhandler af Idehus AS, valgte træfiber efter et besøg hos Hunton i Gjøvik i foråret.

– Efter at have modtaget information om løsningen er dette noget, som jeg tror mere og mere på. Jeg mener, det er vigtig, at husene får mulighed for at ånde. Det gør Hunton-husene. Og selv om de gør det, så ligger de tæt op af kravet til tæthed, som passivhuse har.

– Det vil blive både enkelt og økonomisk fornuftigt at holde disse lejligheder varme. I tillæg til træets varmeegenskaber har det også god lydisolering, siger Roger Refseth.

Om fem år

Refseth har været lang tid i branchen og har fulgt udviklingen indenfor byggeteknikker. Nu frygter han, at råd kan blive et problem i huse, som er for tætte.

-Jeg vil råde folk til at vælge boliger med åndeegenskaber. Jeg føler mig ganske sikker på, at rene træhuse vil have en længere levetid end passivhusene, som er tætte som en potte. Risikoen for kondens og råd øges, når væggen er helt tæt, siger Refseth.

Han fortæller, at der er fem års garanti på de boliger, de sætter op i dag. Denne garanti ville han ikke have følt sig tryg ved, hvis husene havde været spærret for luftgennemtrængning.

-Det kan være nok at slå et søm i, når man skal hænge et billede op på væggen, så bliver der et hul, som der kan opstå kondens i. Det vil med tiden føre til råd.

Nytt bygg Roger Refseth Marius Larsen Marcus B Sunnset

De nye boliger, som er ved at blive bygget, er attraktive objekter. Tre ud af fire lejligheder på 75 kvadratmeter er allerede solgt i huset med fire lejligheder. Huset med to lejligheder har lejligheder på 85 kvadratmeter.

-Jeg regner med, at de sidste også vil gå hurtigt, når de lægges ud til salg, siger Refseth.

Af: Bjørn Ivar Haugen (Gauldalsposten)