Velsignet isolering

Udgivet: 15. april 2017    

Efterisolering af gamle bygninger kan være en udfordring. I middelalderkirken i Fon valgte man træfiberisolering, fordi det er det bedste til en bygning fra 1100-tallet.

For at reducere varmeudgifterne og øge komforten for kirkegængerne og dem, som arbejder der, ønskede Fon kirke at isolere loftet. I en beskyttet bygning som denne skal Rigsantikvaren godkende alle vedligeholdelses- og forbedringsarbejder.

– Vi har støttet os til fagekspertisen og blev anbefalet træfiberisolering. Det vejer naturligvis tungt, at Rigsantikvaren har godkendt og anbefalet denne metode til en middelalderkirke som vores. Stubbeloft-leret i gulvet på loftet havde mildt sagt begrænset værdi som isoleringsmateriale, fortæller kirkeværge i Re kirkelige fællesråd, Per Astrup Andreassen.

Kort tid efter projektets gennemførelse har især sakristiet oplevet en mærkbar forbedring.

– Det tog håbløst lang tid at få varme på der, gerne 3-4 dage ved normalt vintervejr. Nu går vi fra en grundtemperatur på ti grader til komforttemperatur på bare 8-9 timer. Vi har ganske vist lavet andre mindre forbedringer, men hovedeffekten kommer fra isoleringen af loftet, siger Andreassen.

Løsningen indebærer, at man på et uindrettet loft blæser et 30 centimeter tykt tæppe med træfiber, som mest af alt minder om bomuld. Blæseisoleringen fordeler sig jævnt udover fladen og tætner sømløst i alle krinkelkroge og rundt om rør og andre konstruktioner. I sit arbejde med bevarelse af beskyttede bygninger har Rigsantikvaren anbefalet og godkendt naturbaseret isoleringsprodukter. Blandt disse er træfiberbaseret isoleringsmateriale, såsom Hunton Nativo Træfiberisolering

Træfiberisolasjon er et hovedsaglig naturligt produkt, som egner sig specielt godt til efterisolering i træhuse. De hygroskopiske egenskaber gør at den kan hjælpe til med at håndtere fugt og reducere fugtskader, fortæller Ole Mathias Lygren, daglig leder i Norsk Trefiberisolering AS, som er datterselskab til Hunton Fiber.

Med let adgang til et rummeligt loft som i Fon kirke kan en lille lastbil rumme alt nødvendigt isoleringsmateriale og værktøj. Slangen kan strækkes 100 meter, hvilket giver god fleksibilitet og enkel håndtering. Arbejdet går hurtigt, og de tre adskilte loftsrum i Fon på i alt 100 kvadratmeter tog bare to timer.

– På et åbent loft som i Fon kirke kan processen gå mere end ti gange hurtigere end ved traditionel håndisolering. Den komprimerede lagringsform gør, at træfiberisolering giver enkel logistik, fordi man blot trækker en slange ind i lokalet for at blæse og fordele materialet som et tykt tæppe. Sammenlignet med håndisolering ligger blæsning på cirka den halve pris, siger Lygren.

– I Sverige og Finland er andelen af blæst isolering 30-40 procent, mens den i Norge ligger på bare 5 procent. Vi tror, at øget udnyttelse af træmateriale fra Innlandet vil vokse i omfang i tiden, som kommer, siger Lygren.

For yderligere information kontakt venligst:

Dansk Træfiberisolering:
Tel +45 21 44 80 21/ mail: info@traefiberisolering.dk